The Da Vinci Code

2006-06-07

I’ve finally read Dan Brown’s book The Da Vinci Code. It’s considered a bestseller, so you’ve probably read it or at least heard about it (and if not, feel free to follow the link I gave). What amazes me is how much stir it caused among certain religious organizations. For example the official czech web of opus dei (sorry, no link for ’em) has a news section where the last five messages are about The Da Vinci Code. Quite funny.

Having just read the book I have a few questions: Sure, there’s a pope… but… anyone ever seen a popess? :) Why are women so discriminated in religion (particularly in Christianity, as I don’t have much experience with other religions)?

← My wi-fi connection Wifi problems →

6 thoughts on “The Da Vinci Code”

Keo 2006-06-07

> (particularly in Christianity, as I don’t have much experience with other religions)

Jejdamane, asi jsi chtěl napsat “Catholic church,” protože třeba evangelické církve normálně mají farářky. Co se týče toho povyku, to je hlavě práce médií. Třeba kardinál Vlk řekl, že je ho ta knížka a film moc nezajímá. A v novinách pak napsali, že obojí tvrdě odsoudil. A náš farář na ten film musel jít, aby mohl udělat pro ČT rozhovor. Biskupství ten rozhovor dvakrát odmítlo s tím, že k tomu nechtějí nic říct, protože je to jen pitomej film. Ale napotřetí jim z ČT (!!) řekli, že jestli to nenatočí, tak to udělají “bez nich a proti nim.” Sorry, ale co mají pak třeba ti lidi dělat? Jinak se teda nedivím, že to třeba někomu vadí, protože autor tvrdí o spoustě věcí, že jsou to ověřená fakta, a přitom to tak vůbec není.

Ondra 2006-06-07

Loni jsem četl knížu a před pár dny viděl film. Podle mě ten film rozhodně není pitomej (ani ta knížka) jak si Biskupství myslí. Ačkoli, to je jen otázka názoru. Jediná odchylka od reality co vím je, že ten pás, co měl Silas kolem stehna, by neměl mít ostny ale jen výstupky. Fakt je, že v knížce rozhodně není popisován jako řadový člen Opus Dei.

Keo 2006-06-07

Pitomej ve smyslu, že je to vůbec nezajímá a neví, proč by se mělo biskupství vyjadřovat veřejně k filmu. Navíc jen kvůli tak nechutnýmu vydírání. Přijde mi to fakt směšný. Lidi si stěžujou, když se k tomu oficiální místa vyjádří podle svého přesvědčení. A když to neudělají, tak jim to vadí taky. Hmm.

Co se týče nepřesností, měl jsem na mysli spíše historická fakta, ale je pravda že si vymyslel i ten řád teď-nevím-jak-se-jmenuje. Nepochybuju o tom, že ta knížka je napsaná čtivě, ale není to teda asi nic přelomovýho. Prostě prvoplánová sázka na jistotu co se týče atraktivity. A to podle stačí jako kvalifikace pro pitomej film / knížku. Kdo chce dobrej příběh (fikci) z prostředí katolické církve, ať si přečte něco od Ecca — třeba Jméno růže.

Drc 2006-06-08

Uvodem bych chtel rict, ze jsem knihu necetl a film nevidel (nicmene se na nej klidne podivam – zatim jsem ale nenasel slusnej torrent a ani jsem ho moc nehledal ;-)) Nicmene dej zhruba znam. Pokud je mi známo tak se jedná o zpracování tématu, které je asi o rok mladší než katolické církev. Podle me je to opravdu marketingová sázka na jistotu bez nejakych vyraznych umleckych ambici (to se nevylucuje s ctivosti). Lidi proste pritahuje odkrývání starých tajemství, záhady, tajná spiknutí a podobné legrácky a je docela jednoduche toho vyuzit. (takovych knih existuje mnohem vic – vzpominam si ze jsem cetl podobnym zpusobem “prevypraveny” cestopis z cca 10. stoleti od Ibn Fadlána – ano bylo to velmi ctive, ale s historii nebo puvodnim znenim rukopisu, se autor asi moc nezalamoval) Co jsem chtel napsat hlavne :-) je neco o zenach v cirkvi. Myslim ze v zapadnim svete je jakasi archetypalni prestava o tom ze zeny jsou “neciste”. Prave tohle zustava zakoreneno v nabozenstvich/cirkvich, ketere maji dlouhou historii (katolíci, pravoslavni, muslimove, zide,…). Naopak “rovnopravnejsi” postaveni maji zeny v cirkvich, ktere se vuci temto “tradicnim” vymezily a jsou vyrazne mladsi (protestanté).

Vikki 2006-06-12

Doplním: Ještě lepsí, než Jméno růže mi přišel román na toto téma (z církevního a sektářského prostředí) od Umberta Ecca – Foucaltovo kyvadlo. Mimochodem celkem přesvědčivě vysvětjule příčiny vzinku knih, jako je právě Šifra ML.

Keo 2006-06-12

jj, Foucaltovo kyvadlo je úplně super.

Add your commentHow does this work?