Thank God I'm an atheist

2007-04-26

Actually, I ain’t. I’m more of an agnostic. But it’s a cool quote from Luis Buñuel.

Here, let’s throw a couple random links:

Flame me.

← PostScript Animefest 2007 →

11 thoughts on “Thank God I'm an atheist”

vikki 2007-05-01

Cau,obcas sem zabloudim a prectu si nejaky prispevek, jako treba dnes…

Musim uznat jistou snahu o osvetu. Ja osobne jsem (take) ateista a mam se skvele. Zadne bozi odplaty me nestihaji, peklo nehrozi a samozrejme me pravidelne fascinuje, co jsou schopni lide rikat/myslet/delat pro viru. Snazil jsem se vysvetlovat, ze Buh asi neni, a ze i kdyby byl byl, ze nemuze byt takovy, jako si ho predstavuji krestane, atd… Ale nikdo me neposlouchal a dal se veri, ze jsme zde k obrazu bozimu (tedy, u nas tolik ne, ale jinde…), a ze nabozenstvi je spis subjektivni, a ze, a ze, a ….

Ale kazdy si koneckoncu muze zit svuj vlastni zivot a verit si, cemu chce. Jsou lide hodni, nesobecti, kteri ty ostatni upozornuji na jejich omyly a pomahaji jim rust. Patri sem ucitele, a vselijaci jini pedagogove. Velmi si techto lidi vazim (ne proto, ze maji nutne pravdu, ale proto, ze si mysli, ze kdyz znaji pravdu, ze by se meli podelit, nejlepe zadarmo)

A pak jsou zde lide sobecti, jako ja, kteri se ve veci viry na ostatni vykaslali a svoji pravdu ohledne existence Boha, zivotni klid misto strachu pred peklem a jine vymozenosti ateismu nechavaji pro sebe, maximalne sdeli na pozadani a celkove si uzivaji jistoty neexistence Boha. (Priznam si, tato neexistence je pro me stejne dulezita, jako neexistence kulate krychle ci mnoha jinych neexistujicich bozstev). Je mi vyrazne blizsi jistota niceho, nez vira v neco…

Samozrejme, neexistence Boha klade a predklada spoustu otazek na vyjasneni (ktere maji verici vyresene)…

rekapitulace, Vitku, klanim se vsem ucitelum narodu, i tobe, ale ja na to proste nemam

Keo 2007-05-03

http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_war_crimes http://en.wikipedia.org/wiki/Nanking_massacre http://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Genocide http://en.wikipedia.org/wiki/Sierra_Leone_Civil_War http://en.wikipedia.org/wiki/Apartheid

To jen tak pro ukázku. Napiš mi, jak tyto souvisejí s náboženstvím. Poslední válka vedená pro víru byla devátá křížová výprava v letech 1271-1272 a i předtím jich moc nebylo – spíš žádné. Války se vedou kvůli touze po moci, území a penězích a nezáleží na tom, jak moc si přeješ, aby to bylo jinak.

@vikky

“Je mi vyrazne blizsi jistota niceho, nez vira v neco”

Jistota? Takže v existenci (B/o)ha lze pouze věřit, ale jeho neexistencí si můžeme být jistí? Jestli jsi to myslel takhle, tak jsem to od tebe vážně nečekal. To by totiž byl námět na vážnou sebereflexi o tom, jestli se nenecháváš ve svých úsudcích svést tím, co si chceš myslet.

Měl bych napsat něco lepšího a přesvědčivějšího, ale asi na tom nemám.

Drc 2007-05-04

Ahoj, myslim, ze puvodni clanek mel vyvolat polemiku… Nevim, asi nevim s cim bych mel polemizovat :-) Diskuzi toho typu najdes kdekoliv tuny a jsou porad na jedno brdo. Krestane/zide/muslimove/zednari/bolsevici/… udelali to a to. Na to nekdo reaguje tim, ze ne vsichni jsou takovi nebo tim, ze jeho soused je krestan/zid/muslim/… a nezameta chodnik tak casto jak bych chtel.

Muze mi nekdo chytrejsi rict co to ma za smysl?

“Jsem bezvýhradný atheista – až se bojím, že mě pánbůh potrestá.” J.C.

P.S. Myslím, že z řecké literatury čeština pro podobné debaty převzala termín žabomyší válka.

vikki 2007-05-08

pro Kea: Sorry, myslel jsem to uplne jinak, nez jsi to interpretoval. Napsal jsem to spatne.

Spis – presvedcovani ostatnich o sve pravde je v podstate na nic. Chtel jsem jistym zpusobem glosovat, ze mit nejaky relativne stabilni nazor a zpusob pohledu na svet pomaha cloveku v zivotu(je to ponekud pragmaticke, ale je to tak). Pokud nekdo citi poterbu porad o tom svem presvedcovat okoli, tak to svedci o jeho “dobrote a ochote pomahat svetu” a nebo hlouposti ci nepoucitelnosti.

Vse, co jsem napsal, samozrejme muze rict krestan a vysmat se ateistum/muslimum/etc…, jak asi maji smutny zivot, kdyz ja se mam tak skvele, kdyz mam tu pravdu… To melo byt na mem prispevku takova paralela s puvodnim clankem (jen se to nejprve musim naucit:)

a samozrejme, diskusi se nebranim, staci mi rict…

tasuki 2007-05-09

Asi ted nemam odvahu na to, abych se zapojoval do diskuse, ale treba to interview s Douglasem Adamsem je opravdu dobre. Adams je presvedcen, ze Buh/buh neexistuje, a ma to celkem rozumne podlozene (rozhodne stokrat rozumneji nez krestani).

Jinak priznavam, ze s tema valkama jsem to trosku prehnal. ^^ Ale ono to trosku souvisi, lidi se mlati castecne z nabozenskych duvodu a castecne z touhy po moci.

Keo 2007-05-09

@vikki

Ano, přesvědčování o své pravdě tak, jak se to v tomto kontextu myslí, je opravdu k ničemu. To je mimo jiné jedna z prvních věcí, kterou se učí lidi připravující se na biřmování. Až se tě někdo zeptá, tak odpověz. Bohužel spousta lidí se tím nedokáže řídit.

@tasuki

Na to interview teď asi nemám čas, ale stejně. Křesťané (katolíci, abych byl přesnější) neberou existenci Boha za jistou kvůli nějakému zdůvodnění. Je pravda, že spousta teologů se snaží nějaké vymyslet, ale zatím se to nikomu nepovedlo, a ještě se ani nedohodli, jestli to vůbec jde. Katolická víra je postavená na zjevení a tradici. Podle přesvědčení (víry) katolíků se Bůh zjevil lidem a pověřil apoštoly, aby šířili víru. Oni v tom jenom pokračují. Žádný abstraktní důkaz není potřeba.

Co se týká těch válek apod, smyslem katolické víry má být spása člověka. Uvěř v Boha, chovej se podle toho, a budeš spasen (všimni si, že je to implikace, ne ekvivalence). Se světskými záležitostmi by to v ideálním případě nemělo mít nic společného. Jenže když se nějaká záležitost začne týkat více lidí, tak to prostě jinak nejde. A pak už je to stejný jako s politikou. Do pozic, ze kterých lze něco ovlivnit, se cpou lidi, kteří chtějí něco ovlivnit. Často pro svůj vlastní prospěch. Listy apoštolů jsou toho plný. Pořád v nich řeší nějaký podobný problémy, a to bylo pár desítek let po Kristově smrti. Co teprve po několika staletích?

BTW, nemáš odvahu? A co to “Flame me” na začátku?

Drc 2007-05-10

Zkuste tohle: http://audio.osden.cz/prednasky/Ing_Kvasnicka.mp3 Prednaska kolegy Kvasnicky ;) myslim, ze tam je par velmi zajimavych myslenek pro satanisticke kolegy :) schvalne jestli poznate, ktere jsem myslel :P

Vikki 2007-05-13

Jeste sem pridam jednu myslenku nazor – mozna trosku srozumitelnejsi.

V dobu, kdy mi “doslo” ze Buh neexistuje, jsem najednou prestal mit potrebu se o tom s nekym bavit tolik, jako driv. Od te doby nemam moc motivy o tom nekoho presvedcovat, a pokud, tak jen jako argumentacni cviceni:)

A uvedomil jsem si, ze doba, kdy jsem toto mel potrebu konfrontovat presne koresponduje s dobou, kdy jsem ve vecech existence Boha&spol. tapal. (predpokladam, ze stejne by t probehlo, kdybych se stal vericim)

Z toho mi plyne ponauceni – mam-li potrebu nejaky nazor konfrontovat, pak si jim asi nejsem jisty.(pozor, je to jen implikace:)

jhodsnuzlx 2007-05-28

Hello! Good Site! Thanks you! ctwliwwhkfnt

gbmlggyzba 2007-05-29

jgtxvu

ignus 2007-06-06

Just wanted to note that the sites about Hitler, which say that the second world-war was motivated by religion and waged primarily against atheists, are revoltingly absurd and offending.

Anti-semitism has been around for long enough to be recognized for what it is, and not made into something it is not.

Add your commentHow does this work?